вторник, 9 юли 2013 г.

За фейсбук и музеите

За facebook.com като социален феномен е трудно да се оригиналничи. Възхваляван или ненавиждан, този сайт вече е фактор дори в геополитиката. За много на брой световни музеи facebook (фейсбук) от няколко години стана любимо средство за общуване. През този месец от Лувъра обявиха на официалната си страница във фейсбук, че са достигнали 1 милион почитатели (фенове).


MoMA Музеят за модерно изкуство има над 1 400 000 почитатели във фейсбук.

А къде сме ние? Оказва се, че сред българските музеи най-многобройната страница е тази на Регионален исторически музей - Бургас с над 1600 почитатели. Трябва да уточним, че много от музеите в България са регистрирали фейсбук профили като персонални страници. Те са предназначени за частни лица и имат ограничение от 5000 почитатели. Няколко български музеи вече разбраха това, но когато достигнаха този лимит. Няколко от тях съобразиха, че трябва да регистрират facebook страници, а не профили.


1 коментар:

  1. В интерес на истината, facebook страницата на Регионален исторически музей - Пловдив има над 5300 почитатели, така че обявявам РИМ - Пловдив за отличници на този етап от Интернет надпреварата!

    ОтговорИзтриване